Eierkoeken

Onze eierkoeken zijn niet zomaar zo lekker, ook hier besteden wij weer de grootste aandacht aan het bereidingsproces.

We beginnen met de beste ingrediënten, wat dacht je van vrije uitloop eieren, verse melk en de beste tarwebloem. Nadat alle ingrediënten zijn samengevoegd laten we het beslag nog even rusten op die manier worden onze eierkoeken extra mals van smaak en daar zijn wij behoorlijk trots op. Naast smaak zijn de koeken extra groot van formaat, niet voor niets dat onze klanten de voorkeur geven aan onze eigen gemaakte eierkoeken.

Oude ambacht

Koeken zijn al duizenden jaren oud, zo maakten mensen vroeger een koek met granen, honing, kaneel en peper. Vanaf de 16e eeuw werd de ontbijtkoek geïntroduceerd in Nederland, vele bakkers experimenteerde met verschillende ingrediënten. Traditioneel werden ontbijtkoeken geserveerd op verjaardagen en begrafenissen, de honing & peper in de koeken staan symbool voor blijdschap & verdriet.  

De eierkoek wordt tegenwoordig gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. Vanuit oudsher is de eierkoek verbonden aan het paasfeest. In de westerse cultuur staat Pasen symbool voor een nieuw begin, dit heeft te maken met het christelijke geloof en de komst van de lente. Een nieuw begin is ook symbolisch voor een nieuw leven, geboortes van jonge dieren zoals lammetjes, hertjes, konijntjes & kuikens worden dan gevierd. Ter ere van deze feestdagen worden er verschillende gerechten gemaakt die alles te maken hebben met het ‘nieuwe leven’, denk aan paasbroden in de vorm van een haas, of een lammetjes vormige boter. Zo zijn er verschillende recepten bedacht met eieren, waaronder de eierkoek. Hier in het zuiden is de eierkoek een waar begrip, destijds zelfs een vast onderdeel van de Brabantse koffietafel. Maar ook met verjaardagen was de eierkoek niet weg te denken, lekker met een likje boter en wat suiker is de eierkoek een ware traktatie.    

Bereiding

Onze eierkoeken bestaan uit meer dan alleen de standaardingrediënten zoals, eieren, bloem, rijsmiddel & citroenrasp. Naar authentiek familierecept, bakken wij onze eierkoeken voor de bourgondische Brabanders onder ons. Het begint bij het kloppen van de eieren, via speciale technieken en voldoende tijd worden deze extra luchtig en dat is belangrijk. Hierna voegen wij de beste ingrediënten toe en roeren met de hand het beslag. Dit beslag laten we nog even staan, zoals je weet is tijd een van onze vaste ingrediënten in ieder product. Als het beslag precies juist is, gaat het op de bakplaat de oven in. Met de juiste tempratuur & tijd krijgen ze die mooie goudbruine kleur. Zodra de oven opent komt de geur van deze traditionele lekkernij je tegemoet.

Eierkoeken bestellen

Naast dat de eierkoek wordt gegeten als ontbijt is deze ook uitermate geschikt als tussendoortje. Wat dacht je dan van een met eierkoek bereid toetje? Lekker bij de koffie of als nagerecht. Probeer eens wat slagroom, aardbeien & poedersuiker toe te voegen en je serveert zo een heerlijke traktatie op tafel.   

De eierkoeken zijn er in vier variaties altijd verkrijgbaar. Een aantal keer per jaar introduceren wij nog een tijdelijke toevoeging op de originele vier, zoals onze notenmixvariant in de wintermaanden. Onze vier toppers zijn:

  • Naturel
  • Rozijn
  • Kaneel
  • Spelt-karamel

Deze Brabantse lekkernij is verkrijgbaar in al onze bakkerswinkels, maar ook online in onze webshop. Probeer alle smaken en ontdek wat onze eierkoek uniek maakt in zijn soort.

Voedingswaarde

WaardenPer 100 gram
Energie (KJ)156.92 KJ
Energie (Kcal)276.33 Kcal
Eiwit5.44 g
Koolhydraten55.97 g
Waarvan suiker30.18 g
Vetten2.69 g
Waarvan verzadigd1.13 g
Voedingsvezels0.78 g
Zout0.05 g

Onze klassieke eierkoeken bevatten bovenstaande voedingswaarde. Bekijk onze webshop voor de voedingswaarde van andere varianten van onze eierkoeken.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details